side-area-logo
NAJPOGOSTEJŠE TEŽAVE MED NOŠENJEM APARATA

Kako si lahko pomagate tudi sami

delimiter image

V času ortodontskega zdravljena se lahko zgodijo določene nevšečnosti. V večini primerov ne gre za kaj hujšega.

Najpogosteje se pacienti pritožujejo nad zobnimi nosilci (breketi), ki jih žulijo ali poškodujejo sluznico na licu ali ustnici, izpadom ali pikanjem loka in ustnimi razjedami, ki se občasno (predvsem na začetku) pojavijo zaradi nošenja aparata.

Na srečo so to zgolj običajne težave, ki se dogajajo praktično vsem pacientom in jih lahko le ti samostojno uredijo do obiska ortodonta.

Da je teh težav med zdravljenjem čim manj, je pomembno, da čim bolj upoštevate navodila vašega ortodonta v zvezi z nošenjem in čiščenjem aparata.

TEŽAVE Z LOKOM ALI ZOBNIMI NOSILCI

Da bo zdravljenje potekalo brez zapletov

TEŽAVE Z “BREKETI”

Ena najpogostejši težav  je žuljenje zobnega nosilca, ki lahko povzroči razjedo na sluznici na notranjih strani ustnic ali lic.

Rešitev je preprosta. Nanesite poseben vosek na nosilec, ki bo tako izgubil neposreden stik s sluznico in ne bo več tako nadležen.

Običajno vas že ortodont opremi s tem voskom po namestitvi aparata, lahko pa ga kupite tudi v lekarni.

TEŽAVE Z LOKOM

V povezavi z žičnim lokom se najpogosteje pojavita naslednji težavi:

1.) Lok se lahko “iztakne” iz zadnjega nosilca. V tem primeru svetujem, da najprej poskusite lok ponovno potisniti v pravi nosilec, če pa ne gre, ga enostavno odščipnite in obvestite o tem ortodonta, ki ga bo zamenjal z novim.

2.) “Vzadaj” vas pika lok, ki gleda iz nosilca na zadnjem zobu. Tudi to težavo lahko večinoma uredite sami. Konec loka, ki vas moti, odščipnite s škarjicami ali ščipalko za nohte in na špico nanesite vosek.

POJAV AFT

Še posebej v prvih tednih po namestitvi aparata se pri pacientih rade pojavijo afte. Največkrat na notranji strani ustnic ali lični sluznici.

Pomagate si lahko z raznimi lokalnimi anestetiki, ustnimi vodami ali izdelki, ki vsebujejo hialuronsko kislino. Večkrat pomagajo tudi rastlinski ali čebelji izdelki, ki jih dobite pri “domačem” čebelarju ali lekarni.

Več o aftah si lahko preberete na tej povezavi.

USTNA HIGIENA MED ORTODONTSKIM ZDRAVLJENJEM

Zobni aparat je zagotovilo za zdrave zobe!

Redna in temeljita ustna higiena je v času ortodontskega zdravljenja izrednega pomena.

Najpomembnejše je temeljito čiščenje zob in zobnega aparata vsaj dva krat na dan. Zobe pa si je priporočljivo očistiti tudi po hranjenju.

Večina pacientov prizna, da četudi prej niso ravno redno umivali zobe in skrbeli za njihovo zdravje, se je to po namestitvi aparata spremenilo.

Se strinjam, da je čiščenje zob med terapijo nekoliko zamudnejše, saj je poleg zob treba očistiti tudi zobni aparat. Posebej se je treba potruditi, da se očistijo težje dostopne površine, zoba, kot so površine nad in pod nosilci, pod lokom, itn.

Za čiščenje lahko uporabite navadno zobno ščetko oziroma si pomagate s posebno ortodontsko ščetko, s katero lažje očistite zobne nosilce. Priporočena je uporaba medzobne ščetke in zobne nitke za čiščenje medzobnih prostorov.

Je pa povečana skrb za ustno higieno med procesom nošenja zobnega aparata v bistvu ena od koristi. Redna in temeljita skrb za tobe prej ali slej postane rutina, ki se nadaljuje tudi po snetju aparata.

NASMEH JE KRIVULJA, KI VSE PORAVNA

Ujemite trenutek in naredite nekaj dobrega zase!